Algemene informatie over de boekhouder.

De boekhouder
Simpel gezegd is de boekhouder een persoon die de financiële administratie bijhoud in dienst van een ondernemer, bedrijf of een zzp’er ( zelfstandigen zonder personeel). Het beheren van de algemene administratie is niet het enige wat een boekhouder doet. Andere veel voorkomende taken zijn het bijhouden van de inkomsten en uitgaven de belastingaangiftes, debiteuren en crediteuren administratie en andere belangrijke gegevens waar we verder in dit artikel dieper op in zullen gaan.
De boekhouder neemt al deze werkzaamheden op zich, en zorgt ervoor dat de administratieve kant nauwkeurig georganiseerd is. Tevens stelt hij financiële verslagen op en kijkt daarnaast scherp naar alle financiële transacties, ook zorgt hij ervoor dat alle rekeningen op tijd betaald worden en dat de belastingaangiftes correct en op tijd worden ingevuld. Het uitbesteden van deze taken aan een boekhouder zorgt ervoor dat bedrijven, grote en kleine ondernemers meer tijd over houden voor het echte ondernemen en zodoende hun kostbare tijd niet verliezen aan het organiseren van de financiële administratie.

Hoe word je boekhouder
Laten we ten eerste duidelijk maken dat iedereen zich zelf tot boekhouder kan benoemen. Er zijn namelijk geen wettelijke afspraken gemaakt over wanneer men het beroep van boekhouder officieel mag uit oefenen. Boekhouden is een vrij beroep het is geen beschermde titel. Om als beginnende boekhouder serieus genomen te worden en als betrouwbaar bekend te staan, is het verstandig om het boekhouden te leren door middel van een studie. Deze studie is te volgen op het mbo (middelbaar beroeps onderwijs)niveau 4 ook kan je ervoor kiezen een hbo studie ( bachelor) te volgen. Tevens bestaat er de mogelijkheid de studie te volgen door je aan te melden bij een particulier opleidingsinstituut. Op het internet kan je met gebruik van een zoekmachine een studie tot boekhouder in de buurt vinden.
Een boekhouder moet aan verschillende competenties voldoen een aantal van die competenties zijn;

• Zorg dragen voor de privacy van de klant, je hebt namelijk inzage in de hele financiële situatie van de klant.
• Nauwkeurig werken
• Afspraken na komen
• Kunnen werken met boekhoudkundige programma’s
• Klanten een boekhoud pakket op maat bieden.
• Inzichtelijk advies geven
• De ins en outs van de fiscale wereld kennen

Een boekhouder heeft de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een beroepsinstelling voor boekhouders, op deze manier toont hij klanten dat zijn betrouwbaarheid.

Waarom een boekhouder inhuren.
Een berg administratie een stapel papieren openstaande rekeningen en aanslagen van de belasting dit komt iedere ondernemer vast zeer bekend voor. Zzp’ers, kleine ondernemers, bedrijven iedereen heeft te maken met een financiële administratie, niet iedereen kan deze financiële administratie aan of heeft er tijd voor of, zin in. Als je kapper bent en goed bent met de schaar en kam kunt werken heb je misschien helemaal niet de tijd en het inzicht om je financiële administratie op orde te houden. Wanneer een bedrijf deze administratie niet op orde heeft kan dit voor grote problemen zorgen. Daarom is het inschakelen van een professionele boekhoud kantoor, een gemak en een grote aanwinst voor de ondernemer hoe groot of klein de onderneming ook is. Een boekhouder regelt de hele financiële administratie en zorgt ervoor dat de klant niet hoeft om te kijken naar de belastingaangiftes, jaar verslagen, rekeningen en alle andere administratieve aspecten die het draaien en laten groeien van een gezond bedrijf met zich meebrengt. Het inhuren van de deskundigheid van een professionele boekhouder is een optie voor iedere ondernemer. De boekhouder geeft de klant een pakket op maat dat goed bij het bedrijf aansluit. Een boekhoudkantoor in dienst nemen voor het regelen van de financiële administratie, bied de ondernemer het gemak en comfort van een georganiseerde boekhouding. De ondernemer kan zich volledig focussen op zijn onderneming zonder omkijken naar de complete administratie die vaak toch als ingewikkeld en vervelend word ervaren. Het opstarten en draaiende houden van een gezond bedrijf gaat hand in hand met een georganiseerde financiële administratie.

Heb ik een boekhouder nodig
De vraag of een boekhouder nodig is, is een veel voorkomende vraag bij startende ondernemers en beginnende zelfstandigen. We hebben al besproken wat een boekhouder globaal doet, een boekhouder doet natuurlijk meer dan hierboven omschreven, maar dit artikel is er dan ook om een algemeen beeld te geven over de diensten die een boekhouder levert. Ondernemers kunnen de professionele benadering van de boekhouder tot de financiële administratie goed benutten. Wanneer een professional de administratie voor de ondernemer inboekt, kan de klant ervan uitgaan dat dit nauwkeurig en volledig gebeurd.
Als ondernemer sta je natuurlijk niet te wachten op een boete of waarschuwing van de belastingdienst. Een betrouwbare zorgvuldige boekhouder groeit vaak mee met het bedrijf, wat nauwe betrokkenheid en een vertrouwensband tot gevolg heeft. De samenwerking met de boekhouder wordt door ondernemers vaak als zeer positief en prettig ervaren. Ondernemers kunnen hun vak uit oefenen zonder zich zorgen te maken over de financiële administratie die het ondernemerschap met zich mee brengt. Een boekhoud kantoor in huren heeft als resultaat dat de ondernemer of zelfstandige zich volledig kan focussen op zijn talenten, producten en te leveren diensten.

Boekhouder en accountant
De termen, boekhouder en accountant worden door mensen vaak door elkaar gehaald en soms ook verkeerd gebruikt. Deze twee beroepen hebben veel overeenkomsten en toch ook een aantal verschillen. Zoals eerder genoemd, hoeft een boekhouder niet verplicht een studie te volgen, een accountant echter wel. We onderscheiden de accountant in twee categorieën de AA accountant (Accountant-Administratieconsulent) en een RA accountant (Registeraccountant). De AA accountant heeft de titel verdiend d.m.v. een afgeronde HBO Accountancy opleiding en de RA accountant heeft deze opleiding op universitair niveau afgerond. De werkzaamheden van de boekhouder kunnen door de accountant worden uitgevoerd maar omgekeerd kan de boekhouder niet alle werkzaamheden van de accountant overnemen. Een boekhouder heeft veelal een uitvoerende rol en de accountant heeft een meer controlerende functie. Een accountant is bevoegd om accountantsverklaringen op te stellen deze kunnen nodig zijn bij het afsluiten van een lening bij de bank. De werkzaamheden van boekhouder en accountant liggen vrij dicht bij elkaar, los van de bevoegdheden die de accountant heeft.
De keus voor een boekhouder of accountant is vrij snel gemaakt, er zit namelijk een enorm verschil in de tarieven die de boekhouder en accountant hanteren. Kleine bedrijven, ondernemers en zzp’ers zijn bij een boekhouder prima voorzien. De boekhouder heeft een aantrekkelijker tarief dan de accountant en dekt veelal alle werkzaamheden die nodig zijn. Een accountant is meer geschikt voor grote bedrijven met miljoenen omzet en met een groot personeel bestand.

Contact met de boekhouder
Het contact met de boekhouder, is afhankelijk van de betrokkenheid van de boekhouder tot de financiële administratie van de klant. Deze betrokkenheid wordt bepaald door de ondernemer. De ondernemer besluit welke administratieve taken hij zelf uitvoert en welke taken worden uitbesteed aan de boekhouder. Indien de boekhouder de gehele administratie toegewezen krijgt zijn er vanzelfsprekend meerdere contactmomenten en overleggen. De boekhouder is meestal zeer nauw betrokken bij de onderneming waardoor de boekhouder en klant aan weinig woorden genoeg hebben. Duidelijke communicatie en goede afspraken met de boekhouder zorgen voor een goede samenwerking. Zo kan de ondernemer met een gerust hart ondernemen en zich concentreren op zijn bedrijf, zonder zich te hoeven bekommeren om de financiële administratie, die heeft het boekhoud kantoor zorgvuldig op zich genomen. Naast het inboeken van de boekhouding kan de boekhouder te allen tijde gecontacteerd worden door zijn klanten voor inzichtelijk advies en ondersteuning, de boekhouder heeft het financiële plaatje up-to date en paraat.

Wat zijn de kosten voor een boekhouder?
Wel of niet de administratie aan een boekhoud kantoor uit besteden, hangt onder andere af van de kosten. In het voorgaand stuk over de boekhouder en accountant de verschillen en overeenkomsten, hadden we al kunnen concluderen dat de kosten voor het gebruik van de diensten van een boekhouder vele male lager zijn dan de kosten voor het inschakelen van een accountant. Dit is dan ook de hoofdreden dat een boekhouder het meest geschikt is voor MKB ondernemers, zzp’ers en kleine zelfstandigen. De meeste starters kiezen voor een boekhouder, een boekhouder kent de fiscale wegen en is op de hoogte van alle belasting technische voordelen. Deze kennis is voor de ondernemer een goede reden om toch te kiezen voor een boekhouder immers zal de boekhouder alle fiscale voordelen die er zijn incasseren. Ondernemers en bedrijven met personeel in dienst zullen vaak een ander bedrag betalen aan de boekhouder gezien de administratie groter is en meerdere uren in beslag zal nemen. Er komen andere werkzaamheden bij kijken, denk aan de verwerking van de administratie, belastingaangifte en salarisadministratie per jaar.
De prijs van de boekhouder kan je zo duur en zo goedkoop mogelijk maken als je zelf wilt. De kosten die de boekhouder in rekening zal brengen zijn afhankelijk van de diensten waar de klant gebruik van wil maken een aantal van de mogelijke diensten zijn;

• Administratie verwerken
• Belasting aangiftes
• Advies consult
• Verzekeringen afsluiten
• Ondersteuning bij aanvraag leningen

Er zijn verschillende kosten plaatjes mogelijk, afhankelijk van wat de ondernemer nodig acht. In overleg met de boekhouder worden prijsafspraken gemaakt. Hoe de afspraken gemaakt worden hangt af van de werkwijze van het administratie / boekhoud kantoor. Er zijn boekhouders die een factuur declareren per gewerkte uur. Indien de boekhouder een uur per maand kwijt is aan de boekhouding dan word het uurtarief dat het kantoor hanteert betaald. Een ander veel voorkomende manier zijn pakketten op maat die worden aangeboden door de boekhoud kantoren. De ondernemer heeft bij afname van een pakket een overzicht van alle diensten die afgenomen worden. Vaak is de prijs voor een pakket per jaar, de administratie van de onderneming is op deze manier een jaar lang gedekt. De exacte kosten die de ondernemer kwijt zal zijn voor het inschakelen van een boekhouder zijn dus niet van te voren te bepalen.
Als ondernemer is het verstandig om bij een boekhouder langs te gaan en een kennismakingsgesprek te voeren. Zo krijgt de klant een beeld over het kantoor en de werkwijze tevens heeft de ondernemer heeft zo de mogelijkheid vragen te stellen. Tijdens zo een eerste (gratis) gesprek kan de boekhouder zijn werk toelichten en een eventuele twijfelende klant van de twijfels afhelpen.
Een professionele boekhouder is een aanwinst voor de ondernemer en kan veelal op alle financieel administratieve vragen een antwoord geven en oplossingen bieden. Ook kan de boekhouder in geval het nodig is de ondernemer doorsturen naar een accountant.

Online boekhouder
Tegenwoordig wordt de online boekhouder steeds populairder. In dit digitale tijdperk is het voor de ondernemer nog makkelijker geworden om online met zijn boekhouder te communiceren en contact op te nemen. De boekhouder kan vlot over de benodigde gegevens beschikken. Een ander voordeel dat dit online contact met zich mee brengt is dat de boekhouder nog efficiënter de afgesproken werkzaamheden kan uitvoeren, dit werkt kosten besparend. Men kan de band met de online boekhouder als minder persoonlijk ervaren dit is het gevolg van het persoonlijke contact dat vaak toch een beetje verloren gaat, daarom is een middenweg vaak het prettigst. Afhankelijk van de behoefte van de ondernemer kunnen de boekhouder en ondernemer een aantal vaste contact momenten afspreken per jaar.

Voordat je als starter kiest voor een boekhouder is het verstandig te vragen naar referenties, om de betrouwbaarheid en professionaliteit te kunnen onderzoeken. Als ondernemer kan je onzeker worden van alle papierwerk die komt kijken bij het starten of draaien van een onderneming. Een georganiseerde boekhouding is een belangrijk aspect in het succes wat een bedrijf zal boeken, een boekhouder kan enorm bijdragen aan dat succes.

                            Algemene informatie over de boekhouder.
              <strong>De boekhouder</strong>
Simpel gezegd is de boekhouder een persoon die de financiële administratie bijhoud in dienst van een ondernemer, bedrijf of een zzp’er ( zelfstandigen zonder personeel). Het beheren van de algemene administratie is niet het enige wat een boekhouder doet. Andere veel voorkomende taken zijn het bijhouden van de inkomsten en uitgaven de belastingaangiftes, debiteuren en crediteuren administratie en andere belangrijke gegevens waar we verder in dit artikel dieper op in zullen gaan.
De boekhouder neemt al deze werkzaamheden op zich, en zorgt ervoor dat de administratieve kant nauwkeurig georganiseerd is. Tevens stelt hij financiële verslagen op en kijkt daarnaast scherp naar alle financiële transacties, ook zorgt hij ervoor dat alle rekeningen op tijd betaald worden en dat de belastingaangiftes correct en op tijd worden ingevuld. Het uitbesteden van deze taken aan een boekhouder zorgt ervoor dat bedrijven, grote en kleine ondernemers meer tijd over houden voor het echte ondernemen en zodoende hun kostbare tijd niet verliezen aan het organiseren van de financiële administratie.

<strong>Hoe word je boekhouder</strong>
Laten we ten eerste duidelijk maken dat iedereen zich zelf tot boekhouder kan benoemen. Er zijn namelijk geen wettelijke afspraken gemaakt over wanneer men het beroep van boekhouder officieel mag uit oefenen. Boekhouden is een vrij beroep het is geen beschermde titel. Om als beginnende boekhouder serieus genomen te worden en als betrouwbaar bekend te staan, is het verstandig om het boekhouden te leren door middel van een studie. Deze studie is te volgen op het mbo (middelbaar beroeps onderwijs)niveau 4 ook kan je ervoor kiezen een hbo studie ( bachelor) te volgen. Tevens bestaat er de mogelijkheid de studie te volgen door je aan te melden bij een particulier opleidingsinstituut. Op het internet kan je met gebruik van een zoekmachine een studie tot boekhouder in de buurt vinden.
Een boekhouder moet aan verschillende competenties voldoen een aantal van die competenties zijn;

• Zorg dragen voor de privacy van de klant, je hebt namelijk inzage in de hele financiële situatie van de klant.
• Nauwkeurig werken
• Afspraken na komen
• Kunnen werken met boekhoudkundige programma’s
• Klanten een boekhoud pakket op maat bieden.
• Inzichtelijk advies geven
• De ins en outs van de fiscale wereld kennen

Een boekhouder heeft de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een beroepsinstelling voor boekhouders, op deze manier toont hij klanten dat zijn betrouwbaarheid.

<strong>Waarom een boekhouder inhuren.</strong>
Een berg administratie een stapel papieren openstaande rekeningen en aanslagen van de belasting dit komt iedere ondernemer vast zeer bekend voor. Zzp’ers, kleine ondernemers, bedrijven iedereen heeft te maken met een financiële administratie, niet iedereen kan deze financiële administratie aan of heeft er tijd voor of, zin in. Als je kapper bent en goed bent met de schaar en kam kunt werken heb je misschien helemaal niet de tijd en het inzicht om je financiële administratie op orde te houden. Wanneer een bedrijf deze administratie niet op orde heeft kan dit voor grote problemen zorgen. Daarom is het inschakelen van een professionele boekhoud kantoor, een gemak en een grote aanwinst voor de ondernemer hoe groot of klein de onderneming ook is. Een boekhouder regelt de hele financiële administratie en zorgt ervoor dat de klant niet hoeft om te kijken naar de belastingaangiftes, jaar verslagen, rekeningen en alle andere administratieve aspecten die het draaien en laten groeien van een gezond bedrijf met zich meebrengt. Het inhuren van de deskundigheid van een professionele boekhouder is een optie voor iedere ondernemer. De boekhouder geeft de klant een pakket op maat dat goed bij het bedrijf aansluit. Een boekhoudkantoor in dienst nemen voor het regelen van de financiële administratie, bied de ondernemer het gemak en comfort van een georganiseerde boekhouding. De ondernemer kan zich volledig focussen op zijn onderneming zonder omkijken naar de complete administratie die vaak toch als ingewikkeld en vervelend word ervaren. Het opstarten en draaiende houden van een gezond bedrijf gaat hand in hand met een georganiseerde financiële administratie.

<strong>Heb ik een boekhouder nodig</strong>
De vraag of een boekhouder nodig is, is een veel voorkomende vraag bij startende ondernemers en beginnende zelfstandigen. We hebben al besproken wat een boekhouder globaal doet, een boekhouder doet natuurlijk meer dan hierboven omschreven, maar dit artikel is er dan ook om een algemeen beeld te geven over de diensten die een boekhouder levert. Ondernemers kunnen de professionele benadering van de boekhouder tot de financiële administratie goed benutten. Wanneer een professional de administratie voor de ondernemer inboekt, kan de klant ervan uitgaan dat dit nauwkeurig en volledig gebeurd.
Als ondernemer sta je natuurlijk niet te wachten op een boete of waarschuwing van de belastingdienst. Een betrouwbare zorgvuldige boekhouder groeit vaak mee met het bedrijf, wat nauwe betrokkenheid en een vertrouwensband tot gevolg heeft. De samenwerking met de boekhouder wordt door ondernemers vaak als zeer positief en prettig ervaren. Ondernemers kunnen hun vak uit oefenen zonder zich zorgen te maken over de financiële administratie die het ondernemerschap met zich mee brengt. Een boekhoud kantoor in huren heeft als resultaat dat de ondernemer of zelfstandige zich volledig kan focussen op zijn talenten, producten en te leveren diensten.

<strong>Boekhouder en accountant</strong>
De termen, boekhouder en accountant worden door mensen vaak door elkaar gehaald en soms ook verkeerd gebruikt. Deze twee beroepen hebben veel overeenkomsten en toch ook een aantal verschillen. Zoals eerder genoemd, hoeft een boekhouder niet verplicht een studie te volgen, een accountant echter wel. We onderscheiden de accountant in twee categorieën de AA accountant (Accountant-Administratieconsulent) en een RA accountant (Registeraccountant). De AA accountant heeft de titel verdiend d.m.v. een afgeronde HBO Accountancy opleiding en de RA accountant heeft deze opleiding op universitair niveau afgerond. De werkzaamheden van de boekhouder kunnen door de accountant worden uitgevoerd maar omgekeerd kan de boekhouder niet alle werkzaamheden van de accountant overnemen. Een boekhouder heeft veelal een uitvoerende rol en de accountant heeft een meer controlerende functie. Een accountant is bevoegd om accountantsverklaringen op te stellen deze kunnen nodig zijn bij het afsluiten van een lening bij de bank. De werkzaamheden van boekhouder en accountant liggen vrij dicht bij elkaar, los van de bevoegdheden die de accountant heeft.
De keus voor een boekhouder of accountant is vrij snel gemaakt, er zit namelijk een enorm verschil in de tarieven die de boekhouder en accountant hanteren. Kleine bedrijven, ondernemers en zzp’ers zijn bij een boekhouder prima voorzien. De boekhouder heeft een aantrekkelijker tarief dan de accountant en dekt veelal alle werkzaamheden die nodig zijn. Een accountant is meer geschikt voor grote bedrijven met miljoenen omzet en met een groot personeel bestand.

<strong>Contact met de boekhouder</strong>
Het contact met de boekhouder, is afhankelijk van de betrokkenheid van de boekhouder tot de financiële administratie van de klant. Deze betrokkenheid wordt bepaald door de ondernemer. De ondernemer besluit welke administratieve taken hij zelf uitvoert en welke taken worden uitbesteed aan de boekhouder. Indien de boekhouder de gehele administratie toegewezen krijgt zijn er vanzelfsprekend meerdere contactmomenten en overleggen. De boekhouder is meestal zeer nauw betrokken bij de onderneming waardoor de boekhouder en klant aan weinig woorden genoeg hebben. Duidelijke communicatie en goede afspraken met de boekhouder zorgen voor een goede samenwerking. Zo kan de ondernemer met een gerust hart ondernemen en zich concentreren op zijn bedrijf, zonder zich te hoeven bekommeren om de financiële administratie, die heeft het boekhoud kantoor zorgvuldig op zich genomen. Naast het inboeken van de boekhouding kan de boekhouder te allen tijde gecontacteerd worden door zijn klanten voor inzichtelijk advies en ondersteuning, de boekhouder heeft het financiële plaatje up-to date en paraat.

<strong>Wat zijn de kosten voor een boekhouder?</strong>
Wel of niet de administratie aan een boekhoud kantoor uit besteden, hangt onder andere af van de kosten. In het voorgaand stuk over de boekhouder en accountant de verschillen en overeenkomsten, hadden we al kunnen concluderen dat de kosten voor het gebruik van de diensten van een boekhouder vele male lager zijn dan de kosten voor het inschakelen van een accountant. Dit is dan ook de hoofdreden dat een boekhouder het meest geschikt is voor MKB ondernemers, zzp’ers en kleine zelfstandigen. De meeste starters kiezen voor een boekhouder, een boekhouder kent de fiscale wegen en is op de hoogte van alle belasting technische voordelen. Deze kennis is voor de ondernemer een goede reden om toch te kiezen voor een boekhouder immers zal de boekhouder alle fiscale voordelen die er zijn incasseren. Ondernemers en bedrijven met personeel in dienst zullen vaak een ander bedrag betalen aan de boekhouder gezien de administratie groter is en meerdere uren in beslag zal nemen. Er komen andere werkzaamheden bij kijken, denk aan de verwerking van de administratie, belastingaangifte en salarisadministratie per jaar.
De prijs van de boekhouder kan je zo duur en zo goedkoop mogelijk maken als je zelf wilt. De kosten die de boekhouder in rekening zal brengen zijn afhankelijk van de diensten waar de klant gebruik van wil maken een aantal van de mogelijke diensten zijn;

• Administratie verwerken
• Belasting aangiftes
• Advies consult
• Verzekeringen afsluiten
• Ondersteuning bij aanvraag leningen

Er zijn verschillende kosten plaatjes mogelijk, afhankelijk van wat de ondernemer nodig acht. In overleg met de boekhouder worden prijsafspraken gemaakt. Hoe de afspraken gemaakt worden hangt af van de werkwijze van het administratie / boekhoud kantoor. Er zijn boekhouders die een factuur declareren per gewerkte uur. Indien de boekhouder een uur per maand kwijt is aan de boekhouding dan word het uurtarief dat het kantoor hanteert betaald. Een ander veel voorkomende manier zijn pakketten op maat die worden aangeboden door de boekhoud kantoren. De ondernemer heeft bij afname van een pakket een overzicht van alle diensten die afgenomen worden. Vaak is de prijs voor een pakket per jaar, de administratie van de onderneming is op deze manier een jaar lang gedekt. De exacte kosten die de ondernemer kwijt zal zijn voor het inschakelen van een boekhouder zijn dus niet van te voren te bepalen.
Als ondernemer is het verstandig om bij een boekhouder langs te gaan en een kennismakingsgesprek te voeren. Zo krijgt de klant een beeld over het kantoor en de werkwijze tevens heeft de ondernemer heeft zo de mogelijkheid vragen te stellen. Tijdens zo een eerste (gratis) gesprek kan de boekhouder zijn werk toelichten en een eventuele twijfelende klant van de twijfels afhelpen.
Een professionele boekhouder is een aanwinst voor de ondernemer en kan veelal op alle financieel administratieve vragen een antwoord geven en oplossingen bieden. Ook kan de boekhouder in geval het nodig is de ondernemer doorsturen naar een accountant.

<strong>Online boekhouder</strong>
Tegenwoordig wordt de online boekhouder steeds populairder. In dit digitale tijdperk is het voor de ondernemer nog makkelijker geworden om online met zijn boekhouder te communiceren en contact op te nemen. De boekhouder kan vlot over de benodigde gegevens beschikken. Een ander voordeel dat dit online contact met zich mee brengt is dat de boekhouder nog efficiënter de afgesproken werkzaamheden kan uitvoeren, dit werkt kosten besparend. Men kan de band met de online boekhouder als minder persoonlijk ervaren dit is het gevolg van het persoonlijke contact dat vaak toch een beetje verloren gaat, daarom is een middenweg vaak het prettigst. Afhankelijk van de behoefte van de ondernemer kunnen de boekhouder en ondernemer een aantal vaste contact momenten afspreken per jaar.

Voordat je als starter kiest voor een boekhouder is het verstandig te vragen naar referenties, om de betrouwbaarheid en professionaliteit te kunnen onderzoeken. Als ondernemer kan je onzeker worden van alle papierwerk die komt kijken bij het starten of draaien van een onderneming. Een georganiseerde boekhouding is een belangrijk aspect in het succes wat een bedrijf zal boeken, een boekhouder kan enorm bijdragen aan dat succes.

Algemene informatie over de boekhouder.

De boekhouder
Simpel gezegd is de boekhouder een persoon die de financiële administratie bijhoud in dienst van een ondernemer, bedrijf of een zzp’er ( zelfstandigen zonder personeel). Het beheren van de algemene administratie is niet het enige wat een boekhouder doet. Andere veel voorkomende taken zijn het bijhouden van de inkomsten en uitgaven de belastingaangiftes, debiteuren en crediteuren administratie en andere belangrijke gegevens waar we verder in dit artikel dieper op in zullen gaan.
De boekhouder neemt al deze werkzaamheden op zich, en zorgt ervoor dat de administratieve kant nauwkeurig georganiseerd is. Tevens stelt hij financiële verslagen op en kijkt daarnaast scherp naar alle financiële transacties, ook zorgt hij ervoor dat alle rekeningen op tijd betaald worden en dat de belastingaangiftes correct en op tijd worden ingevuld. Het uitbesteden van deze taken aan een boekhouder zorgt ervoor dat bedrijven, grote en kleine ondernemers meer tijd over houden voor het echte ondernemen en zodoende hun kostbare tijd niet verliezen aan het organiseren van de financiële administratie.

Hoe word je boekhouder
Laten we ten eerste duidelijk maken dat iedereen zich zelf tot boekhouder kan benoemen. Er zijn namelijk geen wettelijke afspraken gemaakt over wanneer men het beroep van boekhouder officieel mag uit oefenen. Boekhouden is een vrij beroep het is geen beschermde titel. Om als beginnende boekhouder serieus genomen te worden en als betrouwbaar bekend te staan, is het verstandig om het boekhouden te leren door middel van een studie. Deze studie is te volgen op het mbo (middelbaar beroeps onderwijs)niveau 4 ook kan je ervoor kiezen een hbo studie ( bachelor) te volgen. Tevens bestaat er de mogelijkheid de studie te volgen door je aan te melden bij een particulier opleidingsinstituut. Op het internet kan je met gebruik van een zoekmachine een studie tot boekhouder in de buurt vinden.
Een boekhouder moet aan verschillende competenties voldoen een aantal van die competenties zijn;

• Zorg dragen voor de privacy van de klant, je hebt namelijk inzage in de hele financiële situatie van de klant.
• Nauwkeurig werken
• Afspraken na komen
• Kunnen werken met boekhoudkundige programma’s
• Klanten een boekhoud pakket op maat bieden.
• Inzichtelijk advies geven
• De ins en outs van de fiscale wereld kennen

Een boekhouder heeft de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een beroepsinstelling voor boekhouders, op deze manier toont hij klanten dat zijn betrouwbaarheid.

Waarom een boekhouder inhuren.
Een berg administratie een stapel papieren openstaande rekeningen en aanslagen van de belasting dit komt iedere ondernemer vast zeer bekend voor. Zzp’ers, kleine ondernemers, bedrijven iedereen heeft te maken met een financiële administratie, niet iedereen kan deze financiële administratie aan of heeft er tijd voor of, zin in. Als je kapper bent en goed bent met de schaar en kam kunt werken heb je misschien helemaal niet de tijd en het inzicht om je financiële administratie op orde te houden. Wanneer een bedrijf deze administratie niet op orde heeft kan dit voor grote problemen zorgen. Daarom is het inschakelen van een professionele boekhoud kantoor, een gemak en een grote aanwinst voor de ondernemer hoe groot of klein de onderneming ook is. Een boekhouder regelt de hele financiële administratie en zorgt ervoor dat de klant niet hoeft om te kijken naar de belastingaangiftes, jaar verslagen, rekeningen en alle andere administratieve aspecten die het draaien en laten groeien van een gezond bedrijf met zich meebrengt. Het inhuren van de deskundigheid van een professionele boekhouder is een optie voor iedere ondernemer. De boekhouder geeft de klant een pakket op maat dat goed bij het bedrijf aansluit. Een boekhoudkantoor in dienst nemen voor het regelen van de financiële administratie, bied de ondernemer het gemak en comfort van een georganiseerde boekhouding. De ondernemer kan zich volledig focussen op zijn onderneming zonder omkijken naar de complete administratie die vaak toch als ingewikkeld en vervelend word ervaren. Het opstarten en draaiende houden van een gezond bedrijf gaat hand in hand met een georganiseerde financiële administratie.

Heb ik een boekhouder nodig
De vraag of een boekhouder nodig is, is een veel voorkomende vraag bij startende ondernemers en beginnende zelfstandigen. We hebben al besproken wat een boekhouder globaal doet, een boekhouder doet natuurlijk meer dan hierboven omschreven, maar dit artikel is er dan ook om een algemeen beeld te geven over de diensten die een boekhouder levert. Ondernemers kunnen de professionele benadering van de boekhouder tot de financiële administratie goed benutten. Wanneer een professional de administratie voor de ondernemer inboekt, kan de klant ervan uitgaan dat dit nauwkeurig en volledig gebeurd.
Als ondernemer sta je natuurlijk niet te wachten op een boete of waarschuwing van de belastingdienst. Een betrouwbare zorgvuldige boekhouder groeit vaak mee met het bedrijf, wat nauwe betrokkenheid en een vertrouwensband tot gevolg heeft. De samenwerking met de boekhouder wordt door ondernemers vaak als zeer positief en prettig ervaren. Ondernemers kunnen hun vak uit oefenen zonder zich zorgen te maken over de financiële administratie die het ondernemerschap met zich mee brengt. Een boekhoud kantoor in huren heeft als resultaat dat de ondernemer of zelfstandige zich volledig kan focussen op zijn talenten, producten en te leveren diensten.

Boekhouder en accountant
De termen, boekhouder en accountant worden door mensen vaak door elkaar gehaald en soms ook verkeerd gebruikt. Deze twee beroepen hebben veel overeenkomsten en toch ook een aantal verschillen. Zoals eerder genoemd, hoeft een boekhouder niet verplicht een studie te volgen, een accountant echter wel. We onderscheiden de accountant in twee categorieën de AA accountant (Accountant-Administratieconsulent) en een RA accountant (Registeraccountant). De AA accountant heeft de titel verdiend d.m.v. een afgeronde HBO Accountancy opleiding en de RA accountant heeft deze opleiding op universitair niveau afgerond. De werkzaamheden van de boekhouder kunnen door de accountant worden uitgevoerd maar omgekeerd kan de boekhouder niet alle werkzaamheden van de accountant overnemen. Een boekhouder heeft veelal een uitvoerende rol en de accountant heeft een meer controlerende functie. Een accountant is bevoegd om accountantsverklaringen op te stellen deze kunnen nodig zijn bij het afsluiten van een lening bij de bank. De werkzaamheden van boekhouder en accountant liggen vrij dicht bij elkaar, los van de bevoegdheden die de accountant heeft.
De keus voor een boekhouder of accountant is vrij snel gemaakt, er zit namelijk een enorm verschil in de tarieven die de boekhouder en accountant hanteren. Kleine bedrijven, ondernemers en zzp’ers zijn bij een boekhouder prima voorzien. De boekhouder heeft een aantrekkelijker tarief dan de accountant en dekt veelal alle werkzaamheden die nodig zijn. Een accountant is meer geschikt voor grote bedrijven met miljoenen omzet en met een groot personeel bestand.

Contact met de boekhouder
Het contact met de boekhouder, is afhankelijk van de betrokkenheid van de boekhouder tot de financiële administratie van de klant. Deze betrokkenheid wordt bepaald door de ondernemer. De ondernemer besluit welke administratieve taken hij zelf uitvoert en welke taken worden uitbesteed aan de boekhouder. Indien de boekhouder de gehele administratie toegewezen krijgt zijn er vanzelfsprekend meerdere contactmomenten en overleggen. De boekhouder is meestal zeer nauw betrokken bij de onderneming waardoor de boekhouder en klant aan weinig woorden genoeg hebben. Duidelijke communicatie en goede afspraken met de boekhouder zorgen voor een goede samenwerking. Zo kan de ondernemer met een gerust hart ondernemen en zich concentreren op zijn bedrijf, zonder zich te hoeven bekommeren om de financiële administratie, die heeft het boekhoud kantoor zorgvuldig op zich genomen. Naast het inboeken van de boekhouding kan de boekhouder te allen tijde gecontacteerd worden door zijn klanten voor inzichtelijk advies en ondersteuning, de boekhouder heeft het financiële plaatje up-to date en paraat.

Wat zijn de kosten voor een boekhouder?
Wel of niet de administratie aan een boekhoud kantoor uit besteden, hangt onder andere af van de kosten. In het voorgaand stuk over de boekhouder en accountant de verschillen en overeenkomsten, hadden we al kunnen concluderen dat de kosten voor het gebruik van de diensten van een boekhouder vele male lager zijn dan de kosten voor het inschakelen van een accountant. Dit is dan ook de hoofdreden dat een boekhouder het meest geschikt is voor MKB ondernemers, zzp’ers en kleine zelfstandigen. De meeste starters kiezen voor een boekhouder, een boekhouder kent de fiscale wegen en is op de hoogte van alle belasting technische voordelen. Deze kennis is voor de ondernemer een goede reden om toch te kiezen voor een boekhouder immers zal de boekhouder alle fiscale voordelen die er zijn incasseren. Ondernemers en bedrijven met personeel in dienst zullen vaak een ander bedrag betalen aan de boekhouder gezien de administratie groter is en meerdere uren in beslag zal nemen. Er komen andere werkzaamheden bij kijken, denk aan de verwerking van de administratie, belastingaangifte en salarisadministratie per jaar.
De prijs van de boekhouder kan je zo duur en zo goedkoop mogelijk maken als je zelf wilt. De kosten die de boekhouder in rekening zal brengen zijn afhankelijk van de diensten waar de klant gebruik van wil maken een aantal van de mogelijke diensten zijn;

• Administratie verwerken
• Belasting aangiftes
• Advies consult
• Verzekeringen afsluiten
• Ondersteuning bij aanvraag leningen

Er zijn verschillende kosten plaatjes mogelijk, afhankelijk van wat de ondernemer nodig acht. In overleg met de boekhouder worden prijsafspraken gemaakt. Hoe de afspraken gemaakt worden hangt af van de werkwijze van het administratie / boekhoud kantoor. Er zijn boekhouders die een factuur declareren per gewerkte uur. Indien de boekhouder een uur per maand kwijt is aan de boekhouding dan word het uurtarief dat het kantoor hanteert betaald. Een ander veel voorkomende manier zijn pakketten op maat die worden aangeboden door de boekhoud kantoren. De ondernemer heeft bij afname van een pakket een overzicht van alle diensten die afgenomen worden. Vaak is de prijs voor een pakket per jaar, de administratie van de onderneming is op deze manier een jaar lang gedekt. De exacte kosten die de ondernemer kwijt zal zijn voor het inschakelen van een boekhouder zijn dus niet van te voren te bepalen.
Als ondernemer is het verstandig om bij een boekhouder langs te gaan en een kennismakingsgesprek te voeren. Zo krijgt de klant een beeld over het kantoor en de werkwijze tevens heeft de ondernemer heeft zo de mogelijkheid vragen te stellen. Tijdens zo een eerste (gratis) gesprek kan de boekhouder zijn werk toelichten en een eventuele twijfelende klant van de twijfels afhelpen.
Een professionele boekhouder is een aanwinst voor de ondernemer en kan veelal op alle financieel administratieve vragen een antwoord geven en oplossingen bieden. Ook kan de boekhouder in geval het nodig is de ondernemer doorsturen naar een accountant.

Online boekhouder
Tegenwoordig wordt de online boekhouder steeds populairder. In dit digitale tijdperk is het voor de ondernemer nog makkelijker geworden om online met zijn boekhouder te communiceren en contact op te nemen. De boekhouder kan vlot over de benodigde gegevens beschikken. Een ander voordeel dat dit online contact met zich mee brengt is dat de boekhouder nog efficiënter de afgesproken werkzaamheden kan uitvoeren, dit werkt kosten besparend. Men kan de band met de online boekhouder als minder persoonlijk ervaren dit is het gevolg van het persoonlijke contact dat vaak toch een beetje verloren gaat, daarom is een middenweg vaak het prettigst. Afhankelijk van de behoefte van de ondernemer kunnen de boekhouder en ondernemer een aantal vaste contact momenten afspreken per jaar.

Voordat je als starter kiest voor een boekhouder is het verstandig te vragen naar referenties, om de betrouwbaarheid en professionaliteit te kunnen onderzoeken. Als ondernemer kan je onzeker worden van alle papierwerk die komt kijken bij het starten of draaien van een onderneming. Een georganiseerde boekhouding is een belangrijk aspect in het succes wat een bedrijf zal boeken, een boekhouder kan enorm bijdragen aan dat succes.

Leave a Reply: