De veranderingen voor zzp’ers in 2024: Belastingwijzigingen, urencriterium en meer!

Ben je zzp’er? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veranderingen die in 2024 ingaan. In deze blog bespreken we de belangrijkste updates, waaronder de verlaging van de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de onbelaste reiskostenvergoeding.

1. Zelfstandigenaftrek omlaag

De zelfstandigenaftrek daalt in 2024 van €5.030 naar €3.750. Dit betekent dat je minder mag aftrekken van je winst, waardoor je belastbaar inkomen hoger wordt. De komende jaren daalt de aftrek stapsgewijs tot €900 in 2027.

Let op: Om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je in 2024 minimaal 1.225 uur aan je onderneming moet besteden.

2. Mkb-winstvrijstelling daalt

De mkb-winstvrijstelling daalt in 2024 van 14% naar 13,31%. Dit betekent dat je over een groter deel van je winst belasting moet betalen.

3. Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

Goed nieuws: de onbelaste reiskostenvergoeding wordt in 2024 verhoogd van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Dit betekent dat je meer mag aftrekken van je winst als je zakelijke kilometers maakt met je eigen vervoer.

Naast deze belangrijke veranderingen zijn er nog een aantal andere updates die van belang zijn voor zzp’ers in 2024. Zo wordt de maximale arbeidskorting verhoogd en verandert er iets in de regels voor de startersaftrek.

We raden je aan om je goed te informeren over de veranderingen die in 2024 ingaan. Zo kun je je belastingaangifte optimaal voorbereiden en voorkom je onaangename verrassingen.

Enkele handige websites:

Leave a Reply: